Grenzen aangeven, jouw ruimte innemen en Intimiteit

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 18:19

"Het lukt me niet om mijn grens aan te geven en mijn ruimte in te nemen. Het lukt me niet om nee te zeggen".

"Van een afstand kijkt ze naar zichzelf, ze ziet en hoort wat ze doet. Haar hele wezen schreeuwt Nee maar haar mond zegt JA. 

Ze trekt zich terug, neemt het zichzelf kwalijk, blijft er maar over piekeren, raakt geïrriteerd. Angstvallig houd ze de ander op afstand, bang dat ze weer in zo'n situatie belandt terwijl ze het niet wil, omdat ze niet weet hoe ze het anders moet doen.

Ze probeert het soms wel, maar als ze dan besluit wel nee te zeggen de volgende keer...zegt en doet ze weer ja. Ze heeft het gevoel dat het haar overkomt en ze niet bij machte is om het anders te doen".

Intimiteit, grenzen stellen, ruimte innemen

Misschien herken je jezelf hierin.

Je laat over je grenzen gaan, neemt je eigen ruimte niet in. Vaak gevoed door angst of omdat je niet weet hoe je het anders kan doen.

 

Waarom is het belangrijk om je grenzen aan te geven en je eigen ruimte in te nemen?

Met het aangeven en bewaken van jouw grenzen bescherm je jezelf tegen situaties die onveilig, ongemakkelijk of ongewenst zijn. Wanneer je jouw ruimte inneemt geef je duidelijkheid over jouw grenzen en wat je wel en niet wilt. Als je kan meebewegen met jouw natuurlijke gemoedsbeweging hierin helpt het je om je behoeften te erkennen en hierin te voorzien, goed voor jezelf te zorgen en vergroot het de mate van intimiteit in relaties met anderen.

 

Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is.

 

Je kan bedenken het anders te doen maar in het moment neemt je onderbewuste het over, je raakt overspoelt met angst of zelfs paniek, je kan de woorden niet uit je mond krijgen. Je verstijft. Het lijkt je te overkomen en je voelt je machteloos en weerloos.

Je voelt je niet veilig genoeg in jezelf en jouw onderbewuste denkt dat dit nog steeds de meest veilige en beste manier is om aardig gevonden te worden, liefde te ontvangen, niet verlaten te worden, niet buitengesloten te worden.

 

Voor mij is dit heel herkenbaar. Getraind in het pleasen van de ander vergat ik mezelf. En raakte ik mezelf keer op keer kwijt. Getraind in hard werken voor liefde, had ik mezelf niet lief. Vaak voelde ik me als een klein meisje dat gered wilde worden maar er was niemand die dat zag of doorhad.

De realiteit was dat ik me niet bewust was wat er steeds gebeurde, ik zag mezelf niet, was niet in staat goed te luisteren en te handelen naar wat mijn lichaam mij vertelde. 

Ik vond het leven vaak zwaar, donker en lastig. Ik raakte op een bepaald moment oververmoeid, sliep en at slecht. Het leven was eruit en ik was aan het overleven.

Met Haptotherapie heb ik geleerd mezelf te zien en te luisteren naar wat mijn lichaam me vertelt en hoe ik wel kan handelen in situaties waarin ik mijn grens niet durfde of kon aangeven, of waarin ik mijn ruimte niet kon of durfde in te nemen. Zo heb ik heb geleerd te voelen dat ik boos ben en boos mag zijn, dat ik niet bang hoef te zijn om bang te zijn. Ik heb geleerd om te gaan met deze emoties die ik lastig vond, dat ik ze kan dragen en hoe ik ze kan uiten.

 

Het is nog elke dag oefenen en leren met vallen en opstaan. Dat geeft niet, het brengt me steeds weer terug bij het vuur in mij dat zorgt voor mijn levendigheid, mijn humor en liefde voor mezelf.

Ik zorg steeds beter voor mezelf in het bewaken en aangeven van mijn grenzen, het innemen van mijn ruimte om mezelf te laten zien, horen of voelen aan de ander.

Ik vind het soms nog lastig hoor! Maar het voelt nu meer als leven dan overleven. En daar geniet ik van. Slapeloze nachten heb ik nog zelden, noch het gevoel oververmoeid te zijn. Ik voel me fitter, energieker, steviger, zelfverzekerder en veerkrachtiger in het leven staan en daar geniet ik van.

 

5 tips om je grenzen te bewaken en je eigen ruimte in te nemen;

Zelfbewustzijn ontwikkelen: Neem de tijd om te reflecteren op wat voor jou belangrijk is en wat je grenzen zijn. Wees je bewust van je eigen behoeften en gevoelens.

Oefen zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat het oké is om grenzen te stellen. Geef jezelf toestemming om voor jezelf op te komen.

Communiceer duidelijk: Leer hoe je assertief kunt communiceren en je grenzen op een respectvolle manier kunt aangeven. Wees direct en specifiek over wat je wel en niet wilt.

Leer nee te zeggen: Oefen met het zeggen van nee zonder je schuldig te voelen. Het is belangrijk om je eigen behoeften te respecteren en prioriteit te geven.

Stel grenzen: Wees duidelijk over wat je wel en niet accepteert in verschillende situaties. Leer om je grenzen te bewaken en te handhaven.

Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een professional als je moeite hebt met het stellen van grenzen. Het kan nuttig zijn om advies en steun te krijgen.

 

Wil je af van:

  • Altijd maar ja zeggen?
  • Steeds ruimte maken voor de ander?
  • Je machteloos en weerloos voelen?
  • Je moe en rusteloos voelen?
  • Je niet gezien of gehoord voelen?

 

Wil je leren:

  • Nee te zeggen?
  • Jouw grenzen te bewaken door ze te herkennen en te erkennen?
  • Jouw ruimte in te nemen?
  • Je levendiger en energieker te voelen?

Wil je:

  • Je meer laten zien en horen?
  • Meer intimiteit in jouw relaties
  • Steviger, energieker, veerkrachtiger en zelfverzekerder in het leven staan?

 

Stuur me dan een berichtje voor een gratis kennismakingsgesprek via mail@lauramallee.nl

Liefs Laura

Gevoelsonderzoeker 🌺

 

Stuur deze blog gerust door aan familie/vrienden/bekenden delen op sociale media mag ook.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.